Zelfstandigheid en de invloed ervan op de kwaliteit van leven

Zo lang mogelijk zelfstandig zijn, dat lijkt vanzelfsprekend. Iedereen wil toch zelf de regie hebben over zijn leven? Hoe belangrijk het écht is merken we denk ik pas als we het kwijtraken. Als je ook letterlijk je eigen boontjes niet meer kunt doppen. In mijn vorige blog schreef ik over het grote aantal valincidenten bij ouderen en de gevolgen daarvan. Het verliezen van zelfstandigheid is zo’n gevolg. Anno 2018 verwacht de overheid veel van ouderen. Het onderwerp zelfstandigheid verdient dan ook aandacht. Ik geef het graag een positieve draai en laat zien hoe het behoud van zelfstandigheid de kwaliteit van leven verhoogt. Omdat kleine aanpassingen hierbij een groot verschil maken.

Bezuinigingen en meer ‘zelf doen’

Feit is dat ouderen steeds langer zelfstandig moeten blijven wonen. De tijd van de verzorgingsstaat lijkt voorbij, zelfredzaamheid is een van de maatschappelijke doelstellingen van de WMO. Zoveel mogelijk zelf doen is de norm. Veel ouderen willen dit gelukkig zelf ook. Dit zijn al twee redenen voor ons om zelfstandigheid te stimuleren bij ouderen. Maar wat maakt die zelfstandigheid nou nog meer zo belangrijk?

Het sneeuwbaleffect van zelfstandig blijven

In mijn vorige blog vertelde ik hoe een simpele val in huis van alles teweeg kan brengen. Fysiek, maar ook mentaal en sociaal heeft een val veel impact. Dingen die vanzelfsprekend waren, lukken niet meer of zijn overbodig geworden. Want waarom zou je nog boodschappen halen als groenten snijden en koffie zetten niet meer lukt?

Wat gebeurt er nou als je het omdraait? Iemand weet wél zijn zelfstandigheid te behouden.

Dhr. Schepers vertelt:

“Ik dacht dat het na die val over zou zijn, maar kan me toch weer goed redden. Mijn eigen maaltje bereiden, koffie drinken in de tuin en een potje kaarten in het buurthuis. Ik ben erg blij dat dit met wat aanpassingen gewoon weer lukt.”

Het sneeuwbaleffect van zelfstandig blijven:

  • Het lukt om kleine/huishoudelijke activiteiten staand te doen: koken, afwassen, strijken, persoonlijke verzorging bij de wastafel.
  • Deze activiteiten geven structuur aan de dag en week.
  • Er is een reden om in beweging te blijven en de deur uit te gaan voor boodschappen.
  • Dit zorgt voor sociale contacten en een gevoel van eigenwaarde.
  • De zelfstandigheid geeft de oudere zelf de regie over zijn leven.
  • Dit maakt het mogelijk om in de eigen, vertrouwde leefomgeving te blijven.
  • Het bevordert de gezondheid en de kwaliteit van leven.

Kijken naar mogelijkheden

Dat klinkt allemaal mooi en eenvoudig. Maar sommige ouderen hebben problemen met bijvoorbeeld staan, of lopen het risico om te vallen door evenwichtsproblemen. Bezig zijn in de keuken is dan een brug te ver, zelfs als het alleen koffie zetten is. Hoe kan zo iemand zelfstandig blijven en profiteren van alle bijbehorende effecten? En dus een betere kwaliteit van leven krijgen? Kijken naar de mogelijkheden van de persoon zelf is cruciaal. Vaak kan iemand met kleine aanpassingen nog best wat dingen zelf: de tafel dekken, plantjes verzorgen en zichzelf wassen en aankleden bijvoorbeeld. Het geeft een tevreden gevoel en maakt het leven waardevoller. Zo maken antislip-materialen en een zitje aan de douchewand zelfstandig douchen mogelijk voor iemand die slecht ter been is. En iets eenvoudigs als een oprijplaat bevestigen maakt een wereld van verschil bij drempels en opstapjes.

Ondersteuning bij dagelijkse activiteiten en zelfstandig blijven

Ondersteuning bieden bij wat iemand nog zelf kan en wil: dat is de sleutel. Vanuit deze gedachte ontstond ook de STANDA. Deze innovatieve stahulp is ontwikkeld voor (oudere) mensen met sta problemen. Een hulpmiddel, die voor het sneeuwbaleffect zorgt. Zelf bij het aanrecht weer groenten snijden, koffie zetten en de afwas doen, dat is enorm waardevol voor deze mensen. De STANDA biedt houvast en geeft een veilig gevoel. Dit kan net het extra steuntje zijn om zelfstandigheid te behouden en een hogere kwaliteit van leven te realiseren.

Bent u zorgprofessional en net als ik gedreven om cliënten écht verder te helpen? Probeer dan nu de STANDA 60 dagen gratis en vrijblijvend uit in uw praktijk. Laat cliënten het zelf ervaren en deel uw feedback met mij, dat is altijd welkom.

Nieuwsgierig? Vraag de STANDA nu gratis aan. Natuurlijk kunt u ook contact met me opnemen voor meer informatie.

> Vraag STANDA aan

> Persoonlijk contact

> Terug naar het blogoverzicht